Arne

De 9 gevaarlijkste Bitcoin scams

Duizenden Bitcoin investeerders zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van hackers, scams en malafide software. De reden waarom dit gebeurt is simpel: De meeste investeerders zijn zich niet bewust van de potentiële valkuilen. De 9 gevaarlijkste Bitcoin scams en hoe jij kan vermijden om het volgend slachtoffer te zijn lees je hier.

Image
screenshot van bitcoin scams hacked afbeelding

Wat zijn Bitcoin scams?

Bitcoin scams, ook wel bitcoin oplichting genoemd, zijn methodes van online fraudeurs waarbij gefocussed wordt op het ontvreemden van cryptomunten van de eigenaars. Oplichters proberen via verschillende wegen om de kredietkaartgegevens, cryptomunten of private sleutels te stelen van nietsvermoedende gebruikers. De meest voorkomende bitcoin scam is de phishing email waarbij je zogezegd een groot bedrag in bitcoin ontvangen hebt. Natuurlijk moet je eerst een account aanmaken en je kredietkaartgegevens ingeven.

Ieder jaar komen er nieuwe scams bij. Dit maakt het lastig voor nieuwe investeerders om te weten welk project veilig is en welk project niet. We proberen in dit artikel de meest voorkomende bitcoin scams aan de man te brengen.

 

1) Ponzifraude

Een ponzi systeem kan je herkennen als een belegging waarbij extreem hoge winsten worden beloofd.

Die winsten worden zogezegd mogelijk gemaakt door “innovatieve” software of “revolutionaire” nieuwe methodes, maar worden eigenlijk betaald met de inleg van nieuwe investeerders. Op het moment dat er niet genoeg nieuwe investeerders meer zijn en de bitcoin scam valt uiteen, verdwijnt de eigenaar met het geld.

Bitconnect was het bekendste crypto ponzi systeem waarbij investeerders een jaarlijks rendement van minimum 120% werd beloofd. Er werd beleggers verteld dat dit kwam dankzij innovatieve “volatility trading software”.

In januari 2018 werd de website offline gehaald nadat twee prominente Amerikaanse effecten regelgevers Cease & Desist letters gestuurd hadden naar het hoofdkwartier van Bitconnect.

Niet veel later kwam aan het licht dat duizenden mensen voor meer dan 3.5 miljard dollar aan investeringen kwijt waren. 

2) Exit scams of 'Rug pulls'

Kleinere crypto projecten komen regelmatig in de problemen door mismanagement en slechte investeringen. Deze staan er wel eens om bekend om een exit scam te doen. Net voor de problematiek naar butien komt wordt het project offline gehaald en alle cryptomunten verzonden naar anonieme adressen.

Deze bitcoin scam is niet altijd met voorbedachte rade maar heeft nog steeds een grote impact op de community.

Bij de opkomst van DEFI (Decentralised Finance) in 2020 werd een nieuw soort exit scam het gesprek van de dag, de "Rug pull".

 1. Ontwikkel een crypto token en laat deze listen op een gedecentraliseerde exchange
   
 2. Wacht tot nieuwe investeerders de tokens beginnen kopen en zo de prijs omhoog drijven
   
 3. Maak miljoenen nieuwe tokens bij via een geheime Mint() functie
   
 4. Verkoop al deze tokens in één keer op de markt waardoor de prijs in elkaar zakt
   
 5. Profit

€1000 Bonus bij Bitvavo

Registreer een gratis account via de onderstaande knop en betaal geen transactiekosten op je eerste aankoop tot maximaal 1000€. Enkel geldig voor nieuwe investeerders tot 7 dagen na registratie.

Registreren

Bitvavo

Nederlandstalige exchange voor beginnende en ervaren traders.
Makkelijk cryptomunten kopen en verkopen met Bancontact, Creditcard, Paypall en Ideal.
Van Euro naar meer dan 100+ digitale valuta.

 • Meer dan 100 cryptomunten kopen en verkopen
 • De laagste transactiekosten
 • Gebruiksvriendelijke interface
€1000 Bonus bij Bitvavo

3) Fake wallet & Fake seed recovery

Een crypto wallet is zoals een bankrekening maar dan specifiek voor cryptomunten. Je kan er je coins beveiligen, versturen en bekijken. Maar wanneer je jouw coins wilt beveiligen op een fake online wallet dan kan je ze er nooit meer vanaf halen. Of ze komen nooit aan door een fout die jij zogezegd hebt gemaakt bij het verzenden.

Ook gaan er valse websites rond van hardware wallet fabrikanten. Je denkt dat je aan seed recovery doet maar eigelijk geef je de toegang tot je cryptomunten aan de oplichter.

Op online fora zoals Reddit zijn verschillende verhalen te lezen waar mensen meer dan $50,000 aan cryptomunten kwijt waren.

4) Fraudulente Initial Coin Offering

Initial coin offering, ook wel ICO genoemd, is het mechanisme dat blockchain startups gebruiken om aan fondsenverwerving te doen bij de start van hun project. Denk aan crowdfunding maar dan specifiek voor blockchain startups. 

Tijdens de ICO kan jij als particulier, tokens van zo'n startup kopen. Die kan je omruilen naar de effectieve coins wanneer het project live gaat. De tokens koop je niet met Dollars of Euro’s maar met behulp van Ether of Bitcoin.

Iedereen met genoeg technische kennis kan een blockchain startup beginnen en een ICO opzetten. De enigste vereisten hiervoor zijn: een white paper, een website, kennis van blockchain en natuurlijk een goed idee. 

Dit wilt zeggen dat ook malafide personen makkelijk aan deze vereisten kunnen voldoen. Er zijn tal van voorbeelden van zogezegde blockchain startups die na de initial coin offering verdwijnen met al de nieuw aangeworven fondsen.

Als je twijfelt om geld te investeren in een nieuwe startup moet je jezelf vier vragen stellen:

 • Heeft de eigenaar van de startup goede intenties?

 • Heeft de eigenaar ervaring als bedrijfsleider en kan hij het project in goede banen leiden? 

 • Is het idee achter de startup innovatief en technisch haalbaar?

 • Zal er genoeg geld binnenkomen via de ICO om het hele idee te financieren?

5) Bitcoin phishing mail

Bij een phishing attack kan je een namaak Bitcoin email ontvangen van een exchange of wallet die je in gebruik hebt. In deze email wordt er verteld dat je moet inloggen op de website of je paswoord moet veranderen omwille van een dringende reden: er is een veiligheidslek geweest of je hebt bepaalde kosten niet betaald en ze gaan je account sluiten.

In het laatste jaar gaan de meeste bitcoin phishing emails over een prijs of betaling in bitcoin die je hebt gekregen.

De slachtoffers die de bitcoin mail ontvangen hebben en hierop reageren, hebben vaak geen enkel benul wat er zich heeft plaatsgevonden.

Wil je meer  weten over hoe dit precies in zijn werk gaat lees dan dit artikel

Onze gebruikers hebben ons ook verschillende screenshots gestuurd van de bitcoin phisihing emails die zij ontvangen. Zeker het bekijken waard.

6) Malware

Wist je dat er software bestaat die al de aanslagen van je toetsenbord bijhoudt en doorstuurt naar een externe bron?

Dit wordt een keylogger genoemd en is een vorm van malware die ongemerkt op je computer wordt geïnstalleerd bij het bezoeken van onveilige websites of het downloaden van onveilige bestanden.

Een keylogger gemaakt voor Bitcoin scams zal zich focussen op namen van prominente wallets en exchanges. Wanneer je de website bezoekt van een exchange of wallet en vervolgens inlogt, zal de keylogger deze informatie doorspelen naar de eigenaar van deze bitcoin scam.

7) Ransomware

Ransomware  is een computervirus die al de bestanden op jouw computer overneemt.

De extensie van al jouw documenten en files wordt vervangen waardoor deze onleesbaar worden. Er zal je gevraagd worden een som te betalen in bitcoin of ether om jouw bestanden terug leesbaar te maken.

In België en Nederland zijn er de afgelopen jaren veel slachtoffers gevallen door de ransomware “wannecry” . 

8) Cryptojacking

Cryptojacking is een vorm van malware dat de rekenkracht van jouw apparaten (gsm, laptop, computer) zal gebruiken om cryptomunten te minen. Bij het bezoeken van fraudulente website zal de malware automatisch starten. 

 Cryptomunten minen doe je door rekenkundige raadsels op te lossen met jouw grafische kaart of processor. Als jij de eerste bent die de oplossing gevonden hebt dan krijg je als compensatie x aantal munten. 

Omdat er zoveel competitie is hebben sommige miners via cryptojacking de perfecte manier gevonden voor net dat extraatje rekenkracht. het is één van de meest ongedetecteerde bitcoin scams.

Image
bitcoin oplichting op youtube

9) Fake giveaway

In ons artikel over cybercriminelen op youtube bespreken we een hardnekkige bitcoin scam die iedere dag live is.

Oplichters proberen via een livestream van Ethereum of Bitcoin goedgelovige mensen te overtuigen dat er een legitieme giveaway plaatsvindt.

Ze manen je aan om bitcoin of ether te versturen met de belofte dat je minimum dubbel zoveel terug krijgt. 

4 tips om bitcoin scams te vermijden

 • Investeer geen geld in nieuwe projecten waarvan je de haalbaarheid niet kan inschatten. Er zijn genoeg bewezen projecten die een mooi rendement kunnen opleveren.

 • Gebruik enkel prominente crypto exchanges zoals Bitvavo, Bitfinex en Bybit om te handelen in cryptomunten.

 • Laat je coins nooit op een exchange of online wallet staan. Koop een hardware wallet zoals Trezor en bewaar ze offline uit het bereik van hackers en malafide software.

 • Niemand wilt jou gratis cryptomunten geven. If it sounds too good to be true, it probably is.

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

 

Gerelateerde artikels