Arne

Moet je belastingen op Bitcoin betalen?

Het financiële wilde westen, daar kan je de crypto wereld het best mee vergelijken. Een plaats waar enorm veel geld over de toonbank gaat en noch overheid noch bank regels kan implementeren. Een plaats waar de enige regels van belang de digitale zijn, diep gecodeerd in de fundering van de blockchain. Net zoals Satoshi Nakamoto het voor ogen had, nu meer dan 10 jaar geleden. Maar telt dat ook voor de winsten die je haalt uit het investeren in bitcoin en altcoins?

Image
Foto over belastingen in belgië

Crypto mag misschien het financiële wilde westen zijn maar het moment dat je jouw winsten laat uitbetalen is er niets wilds meer aan. Dan val je namelijk gewoon onder de jurisdictie van het land waarin je woont.

Belastingen op Bitcoin en altcoins worden in Nederland en België anders berekend.

In Nederland ben je niet enkel belastingplichtig maar ben je ook verplicht om aan te geven welke cryptocurrencies je bezit en hoeveel deze waard zijn bij de start van een nieuw jaar.

Laten we dus beginnen met het land dat er de soepelste regelgeving op na laat, België.

Belastingen op Crypto in België

Volgens de Bitcoin wetgeving in België is enkel het bezit en betalen met cryptocurrencies belastingvrij. Het moment dat je de meerwaarde van je investering omzet naar Euro’s en laat storten op je bankrekening komt de fiscus om de hoek kijken. Die wil vooral weten hoe je aan die meerwaarde bent gekomen en wat voor een investeerder je bent.

Disclaimer: Cryptostrategus is geen belastingadviseur. De regelgevingen rond crypto kunnen van vandaag op morgen veranderen. Bent u een investering in cryptocurrencies aan het overwegen? Dan kan u de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) contacteren. Zij kunnen jou advies op maat geven volgens de huidige wetgeving.

Wanneer verschillende media de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) contacteerde, kwam deze met het volgende statement:

"Beleggingen in virtuele munten hebben doorgaans een speculatief karakter en de inkomsten die daaruit voortvloeien vormen diverse inkomsten"

Moet je belastingen betalen als belegger?

Voor de passieve investeerder of lange termijn investeerder kan dit dus betekenen dat je geen belastingen op Bitcoin moet betalen. Zoals hierboven vermeld: beleggingen in virtuele munten hebben “doorgaans” een speculatief karakter. Dus niet in alle gevallen. 

Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden online. Volgens sommige berichten moet je geen belastingen betalen indien je voor een lange termijn investeert (+1 jaar). Volgens andere berichten moet je altijd 33% (diverse inkomsten) betalen omdat crypto speculatief van aard is.

Wat wel zeker is is dat indien je jouw winst aangeeft onder diverse inkomsten, deze altijd aan het normaal tarief van 33% zullen worden belast.

Als je niet voor verrassingen wilt komen te staan is het aangeraden om een voorafgaande beslissing te krijgen van de fiscus op basis van jouw specifiek investeringsplan.

Dit kan via de website

https://www.ruling.be/nl

Je hebt een beslissing gekregen en je moet belastingen op jouw winsten betalen? Dan betekent dat natuurlijk ook dat je je potentieel verlies kan aangeven! Dit is voor een startende investeerder een handig vangnet.

De recente ruling van de Dienst Voorafgaande Beslissingen

Een recente ruling van de Dienst Voorafgaande Beslissingen doet menig investeerders vreugdedansjes plaatsen. Deze ruling kwalificeerde de winsten van een Belgische crypto investeerder als voorkomend uit een onbelast normaal beheer van zijn privévermogen.

De investeerder in kwestie hield zich aan de volgende 5 regels:

 •  Hij investeerde een beperkt percentage van zijn roerend vermogen.
   
 •  Hij gebruikte een 'Buy & Hold' strategie.
   
 •  Hij stelde een beperkt aantal verrichtingen.
   
 •  Hij kocht de cryptomunten gespreid aan en verkocht deze pas na een redelijke termijn.
   
 •  Hij deed geen beroep op externe financiëring.
Image
Afbeelding over verschillende crypto belastingstelsels

Moet je belastingen betalen als trader?

Als trader zal je speculeren op de crypto markt. Het kopen en terug verkopen van virtuele munten met als doel het exploiteren van de volatiele prijsschommelingen die de crypto markt te bieden heeft.

Scalping, day trading, swing trading, margin trading, altcoin trading, al deze investeringstechnieken vallen onder dezelfde noemer.

Behoor jij tot deze groep dan zullen de winsten die je maakt belastbaar zijn aan 33%.

Die dien je te vermelden op je belastingsaangifte onder “Diverse” inkomsten.

Moet je belastingen betalen als professionele trader?

Wanneer je een eigen bedrijf hebt of je enigste inkomen is de winst die je maakt op crypto trading dan zal de fiscus dit beschouwen als beroepsinkomen. Dan val je onder de normale progressieve belastingtarieven die bij een beroepsinkomen van toepassing zijn:

Minder dan € 12 990 -> 25%

Meer dan € 12 990 en Minder dan € 22 290 -> 40%

Meer dan € 22 290 en Minder dan € 39 660 -> 45%

Meer dan € 39 660 -> 50%

Moet je belastingen betalen op mining?

Bij crypto mining zal het voornamelijk afhangen van de grootte van jouw installatie en de winst die je maakt.

Doe je dit als hobby met een extra GPU die je hebt liggen? En cash je enkel sporadisch uit? Dan vallen deze inkomsten onder Diverse inkomsten.

Doe je dit echter op professionele schaal dan wordt het aanzien als beroepsinkomen met de bovenstaande belastingtarieven van toepassing.

 

Image
Belastingen op crypto mining

Moet je belastingen betalen op stablecoins?

Stablecoins zijn cryptomunten diens waarde gekoppeld is aan dat van een echte munteenheid zoals de Dollar, Euro of Yen.

Hierdoor kunnen stablecoins niet aanzien worden als investering en moet je hier geen belastingen op betalen.

Wanneer is je Bitcoin winst belastingvrij?

Geloof je echter dat bitcoin en altcoins de valuta van de toekomst zullen zijn?

Dan heb je geen reden om je winsten en munten ooit terug in Euro’s om te zetten. 

En is volgens de huidige Belgische wetgeving je Bitcoin winst, in theorie, belastingvrij.

Image
testing

Belastingen op Crypto in Nederland

De overheid in Nederland heeft op het crypto gebeuren een compleet andere visie. Geen dienst voorafgaande beslissingen, geen tegenstrijdige berichten in de media en niet zoeken naar een legitieme bron over wat er nu precies van je verwacht wordt.

De Nederlandse fiscus meldt lekker zelf op hun website hoe ze over cryptocurrencies denken en net wat ze van jou verwachten. 

In Nederland zal je altijd belastingen op Bitcoin en consorten betalen, zelfs als je voor lange termijn investeert en zelfs als je niet van plan bent om deze ooit naar Euro’s om te zetten.

Je mag wel jaarlijks rekening houden met een heffingsvrij bedrag van €30, 846.

De onderstaande screenshot komt van de webpagina van de Nederlandse belastingsdienst:

Image
screenshot belastingen op bitcoin in nederland

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

 

Gerelateerde artikels