Arne

Wat is een NFT? Waar kan je het kopen en hoe kan je zelf één maken?

Digitale objecten en kunstwerken die voor miljoenen over tafel gaan? De werking en betekenis van NFT's uitgelegd.

Image
Screenshot van NFT marktplaats waar NFTs kopen mogelijk is, opensea

Wat is een NFT?

Een NFT is een digitale token die gebruikt wordt om afbeeldingen, teksten, audio files en video's op de blockchain te vereeuwigen en te verhandelen. Iedere NFT is uniek en representeert een bewijs van eigenaarschap of publicatierecht over een bepaald digitaal object. NFT is de afkorting van de term "non-fungible token", een term waarmee bedoelt wordt dat het geen token is die als cryptomunt gebruikt kan worden. Wanneer tokens inwisselbaar zijn en gebruikt worden als munt dan noemen we ze ‘fungible tokens’. Wanneer tokens niet inwisselbaar zijn en gebruikt worden als digitaal eigenaarschap of recht dan noemen we ze ‘non-fungible tokens - NFT's’.

Animatievideo NFT

 

Dat is allemaal goed en wel maar.. wat zijn tokens?

Wanneer je naar een festival gaat en je wisselt je geld in tegen bonnetjes om drank mee te kopen.

-- Die bonnetjes - Tokens

Wanneer je naar een festival gaat en achteraf kan je de bonnetjes terug omruilen naar echt geld.

-- Die bonnetjes - Fungible tokens

Wanneer je een maand op voorhand een naamgebonden ticket van het festival koopt.

-- Dat ticket - Non-fungible token

Wanneer je een cryptomunt koopt van een project dat geen eigen blockchain heeft.

-- Die cryptomunt - Fungible crypto token

Waneer je een digitale afbeelding van een gekke aap koopt op een blockchain marktplaats.

-- Die gekke aap - Non-fungible crypto token (NFT) 
 

De meest gebruikte blockchain om transacties tussen fungible en non-fungible tokens te faciliteren is Ethereum, in ons artikel over crypto tokens leggen we dit concept uitgebreider uit.

Wat zijn de voordelen van NFT's?

Dus je creëert een digitaal werk, maakt er een NFT van en dan.. dan wat? Welke voordelen zullen kunstenaars en artiesten kunnen halen uit NFT's die niet mogelijk of moeilijker zijn dan in de gewone sector? 

 1. Het stelt je in staat om het eigenaarschap en auteursrecht van je eigen werk veilig te stellen en te vereeuwigen op de blockchain. Je moet geen schrik hebben dat anderen je werk stelen en de auteursrechten opeisen.
   
 2. Het stelt je in staat om je werk rechtstreeks en internationaal aan te bieden aan tienduizenden geïnteresseerden maar toch de auteursrechten ervan te behouden. NFT marketplaces schieten als paddestoelen uit de grond en trekken dagelijks duizenden nieuwe gebruikers aan.
   
 3. Het stelt je in staat om kopieën te verkopen als je ziet dat het digitaal werk het goed doet op de markt. Maar hoe kan je kopieën verkopen als iedere NFT uniek is? Net zoals je een print van een schilderij kan verkopen kan je ook een print van een NFT verkopen, die op zijn beurt dan ook een NFT is omdat iedere print unieke identificators krijgt.
   
 4. Je kan bij iedere herverkoop van je digitaal werk, een klein percentage van de verkoopprijs opeisen. (royalties)
   
 5. Je kan het eenmalig of meermaals gebruik van een afbeelding, audiofragment of video verkopen. Denk aan een fotograaf die zijn foto’s verkoopt aan nieuwssites of aan de zovele stockfoto websites die een klein bedrag vragen voor het eenmalig gebruik van een afbeelding.
   
 6. Je kan reeksen van NFT's maken, collectables. Denk aan voetbalplaatjes, pokémonkaarten en andere verzamelobjecten waarbij iedere uitgave uniek, traceerbaar en rechtstreeks verhandelbaar is.
   
 7. Het stelt je in staat om eender welk digitaal object te tokenizen. Twitter topman Jack Dorsey die de eerste tweet omzet naar een NFT en vervolgens verkoopt is slechts een van de vele toepassingen die ons te wachten staan.

Waar kunstenaars en artiesten vroeger afhankelijk waren van gecentraliseerde partijen (museums, exhibities, veilinghuizen, etc) om naam te maken en hun werken aan de man te brengen, kunnen ze dit door de voordelen van NFT's, nu volledig zelf. De decentralisatie van auteursrechten, publicatierecht en kunst op een bedje van onweerlegbare blockchain technologie.

Wat zijn de nadelen van NFT's?

Hoewel deze markt veel voordelen kent voor opkomende artiesten kent het ook enkele belangrijke nadelen. We sommen de belangrijkste nadelen van NFT's voor je op:

 1. De markt staat nog steeds in zijn kinderschoenen en het volledige potentieel is nog niet behaald. De markt is klein en de prijzen van NFT's fluctueren enorm. 
   
 2. De huidige transactiekosten op het Ethereum netwerk zijn hoog. De populariteit van NFT's en andere fungible token projecten zorgt voor een overbelasting van het netwerk. Je kan rekenen op een kostprijs van tussen de 20 - 50 Euro om een NFT te kopen of om zelf online te plaatsen. 
   
 3. Hoewel iedereen op een uurtje een NFT kan creëren of kopen is er toch een behoorlijk leercurve om echt te begrijpen met wat je bezig bent. De werking van de blockchain technologie, en in het bijzonder die van Ethereum, is niet iets dat je op enkele uren onder de knie krijgt.
   
 4. De overgrote meerderheid zal verlies maken met het kopen en verkopen van NFT's.

Waar kan ik een NFT kopen?

Een NFT kopen doe je op een online marktplaats zoals Opensea, Rarible of Superrare. Dit zijn platformen die fungeren als tussenpersoon tussen jou en de blockchain. Hier kan je niet enkel een NFT kopen maar ook zelf een afbeelding omzetten naar NFT en deze te koop aanbieden. We sommen kort de 3 belangrijkste marktplaaten op:

Opensea.io

Opensea is de eerste en grootste NFT marketplace.

Ze bieden collectibles, gaming items, domeinnamen, digitale kunst en een resem andere digitale objecten aan.

De meest gebruikte wallet om met Opensea te werken is MetaMask.

Bezoek de homepagina van Opensea.

Rarible

Rarible is een opkomende NFT marketplace die het minting proces gestroomlijnd heeft voor nieuwe gebruikers. Het doel van rarible is om te evolueren naar een volledig gedecentraliseerd autonome organisatie (DAO) waar alle beslissingen genomen worden door het collectief van platform gebruikers.

De meest gebruikte wallet om met Rarible te werken is MyEtherWallet.

Bezoek de homepagina van Rarible.

Superrare

Superrare is een exclusieve NFT marketplace die enkel werkt met een selectief groepje kunstenaars. Op deze website vind je geen duizenden slecht ontworpen afbeeldingen zoals dat bij sommige andere marktplaatsen wel het geval is. 

Wil je verschijnen op Superrare dan zal je dit moeten aanvragen via een formulier op de website.

Bezoek de homepagina van Superrare

Hoe kan ik een NFT kopen?

De makkelijkste manier om een NFT te kopen is op een online website zoals Opensea, Superrare of Rarible. Hier kan je op een makkelijke manier jouw digitaal werk omzetten naar NFT en vervolgens verkopen. Natuurlijk ben je niet verplicht om zulke platformen te gebruiken, je kan ook rechtstreeks een verkoop regelen met iemand die je kent. Het stappenplan voor zulke platformen is als volgt:

 • Stap 1: Koop Ethereum (ETH) op crypto exchange Bitvavo met behulp van deze tutorial.
   
 • Stap 2: Maak een Metamask of MyEtherWallet browser wallet account aan. 
   
 • Stap 3: Verstuur Ether van Bitvavo naar je browser wallet.
   
 • Stap 4: Selecteer een platform in de bovenstaande lijst van NFT marketplaces.
   
 • Stap 5: Koppel je browser wallet aan het NFT platform dat je geselecteerd hebt.
   
 • Stap 6: Bied op of koop de NFT die je wilt.

Hoe kan ik zelf een NFT maken?

Iedere artiest of natuurlijk persoon, ongeacht hoe goed of slecht je bent in designen, kan een NFT maken van zijn digitaal werk en te koop aanbieden voor een specifiek bedrag, of laten veilen aan de hoogste bieder. Het enige wat je nodig hebt om een NFT te maken is een uniek digitaal werk, een browser wallet met wat ether op, en een account bij een digitale marktplaats.

Image
Screenshot van webpagina om zelf Nfts te maken

Meest gebruikte termen in de wereld van NFT's

Tokenizing : Het creëren van een crypto token vanuit een digitaal object.

Minting : Het creëren van tokens.

Burning : Het deleten van tokens.

Royalties : Aandeel in de herverkoop van NFT's.

ERC-721 : Smart contract standaard van Ethereum voor de creatie van Non-fungible tokens.

ERC-20 : Smart contract standaard van Ethereum voor de creatie van Fungible tokens.

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

 

Gerelateerde artikels