Arne

De Bitcoin halving uitgelegd

Om de 4 jaar wordt het aanbod nieuwe bitcoin gehalveerd tijdens een evenement dat we de Bitcoin halving noemen. Deze gebeurtenis creëert een uitzonderlijke situatie dat ongekend is bij traditionele valuta. De eerste wereldmunt met een ingebouwd anti-inflatie mechanisme.

Image
stockphoto voor artikel bitcoin halving

Bitcoin miners en het block reward

Bitcoin miners zijn de ruggengraat van de blockchain en zorgen voor het computationeel vermogen noodzakelijk om transacties te valideren en om nieuwe blokken toe te voegen aan het einde van de blockchain. Natuurlijk doen ze dit niet gratis, miners worden op twee verschillende manieren vergoed voor hun diensten:

  1. De commissie die jij als investeerder betaalt om een Bitcoin transactie te doen gaat rechtstreeks naar de miner of mining pool (groepering van miners) verantwoordelijk voor het valideren van die transactie.
     
  2. De miner of de mining pool verantwoordelijk voor het toevoegen van het volgende blok krijgt als incentief het block reward.

Dit block reward is niet alleen het voornaamste incentief om mee te helpen minen maar is tevens ook de enige manier waarop nieuwe bitcoin op de markt komen.

Het huidig block reward bedraagt 6,25 BTC.

De Bitcoin block halvening

De Bitcoin block halvening aka bitcoin halving is het mechanisme verantwoordelijk voor het halveren van het block reward na iedere 210.000 blocken gemined. 

Dit is ongeveer om de 4 jaar.

Op de dag van het schrijven van dit artikel bedraagt het reward 6,25 BTC.

Dit wilt zeggen dat iedere 10 minuten, hoelang het momenteel duurt voor een block te minen op de blockchain van Bitcoin, er 6.25 nieuwe bitcoin vrij komen.

De reden van de halvening

Bitcoin heeft een beperkte oplage, net geen 21 miljoen om precies te zijn.

Om ervoor te zorgen dat deze aan een gereguleerd tempo op de markt komen heeft Satoshi Nakamoto, de ontwikkelaar van Bitcoin, de Bitcoin halving in het leven geroepen.

Invloed van de halving op de prijs van bitcoin (BTC)

Als men de prijsgrafiek erbij haalt om de ware impact van de Bitcoin halving te zien, dan is er duidelijk patroon zichtbaar. 

De vorige Bitcoin halvenings hadden een positieve impact op de prijs.

Dit wilt niet zeggen dat de komende Bitcoin halvening hetzelfde effect zal hebben, maar dit is wel wat de meeste investeerders verwachten.

Image
Screenshot van datums van bitcoin halvings

Bitcoin halving datums

Er zullen in totaal 33 halvings plaatsvinden op de blockchain van Bitcoin. Drie halvings hebben al plaatsgevonden en op de rest is het nog wachten.

In 2140 zullen zo alle 21 miljoen bitcoin op de markt zijn en zal het block reward, het financiële incentief voor miners, gereduceerd worden naar 1 satoshi. 

Satoshi is de kleinste eenheid van bitcoin.

1 BTC staat gelijk aan 100M satoshi’s.

Pre-halving periode

Het eerste bitcoin block, ook wel gekend als het “Genesis Block” of “Block 0” werd gemined op 3 januari 2009 door Satoshi Nakamoto. In de begintijden van Bitcoin was er helemaal niet zoveel interesse. De enigste miner die op dat moment zijn computationeel vermogen alloceerde, was Satoshi zelf. Het oorspronkelijke block reward bedroeg toen 50 BTC. 

Wanneer je snel de berekening maakt, 50 x (huidige prijs bitcoin), dan kom je uit op een enorm bedrag.

Maar bij de inceptie van Bitcoin waren deze bitcoin nagenoeg waardeloos. Er was nog geen markt waar je cryptomunten kon kopen of verkopen.

Op 17 maart 2010 kwam hier verandering in.

Bitcoinmarket.com, de eerste echte Bitcoin exchange startte zijn activiteiten. 

Dit zorgde voor een toename in de populariteit en in Februari 2011, slechts 2 jaar later, bereikte de bitcoin prijs $1.

Image
Screenshot van bitcoin halving van 2012

Bitcoin halving 2012

De eerste halving vond plaats op 28 november 2012, net geen 4 jaar na de inceptie van Bitcoin. Initieel leek het alsof deze gebeurtenis weinig invloed had op de prijs. Maar een jaar later kon dat niet meer gezegd worden, de prijs van 1 BTC lag meer dan 8000% hoger.

Van 13$ op 28 november 2012, naar bijna 1200$ een jaar later.

Tijden de bitcoin halvering van 2012, werd het block incentief gereduceerd naar 25 BTC.

Iedere dag kwamen er nog 3600 nieuwe bitcoin bij.

Image
Screenshot van trading view bitcoin halving 2016

Bitcoin halving 2016

De tweede halving vond plaats op 9 Juli 2016. Na het succes van de eerste halving stond deze datum bij menig investeerders hoog aangeschreven. Deze gebeurtenis, in combinatie met de steeds groter wordende populariteit van crypto in het algemeen, en de nakende institutionele interesse, zorgde voor een schakelmoment in adoptie.

De Bitcoin bull run van 2017 is hier het levende bewijs van. 

Van $650 op 9 juli 2016, naar bijna $20.000 anderhalf jaar later.

Tijdens de bitcoin halvering van 2016, werd het block incentief gereduceerd naar 12,5 BTC.

Iedere dag kwamen er nog 1800 nieuwe bitcoin bij.

Image
Screenshot van de bitcoin halving in het jaar 2020

Bitcoin halving 2020

Op 11 Mei 2020 vond de laatste halvening plaats en het is enkel gissen waar deze bull run zal eindigen. In contrast met vorige halvings is er nu wel enorme institutionele interesse. Bedrijven zoals Microstrategy, Tesla en Square hebben enorme bitcoin holdings publiek gemaakt. 

De prijs van 1 BTC op 11 mei 2020 was $8740.

De huidige prijs van bitcoin, op de dag van schrijven, is $49550.

En het einde van de bull run is nog niet in zicht. 

Tijdens deze halving werd het block incentief gereduceerd naar 6,25 BTC per block. 

Iedere dag komen er nog 900 nieuwe bitcoin bij.

Wanneer is de volgende bitcoin halving?

De geschatte datum van de volgende bitcoin halvering is 13 maart 2024. Dan zal het block reward gereduceerd worden naar 3,1125 BTC per block. Naarmate er meer bitcoin op de markt komen wordt de uitgave van nieuwe bitcoin steeds minder belangrijk. 

Hoe lager het block reward, hoe minder impact nieuwe munten op de prijs zullen hebben.

In de jaren die volgen zal Bitcoin’s prijs steeds afhankelijker worden van een toename in vraag.

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

 

Gerelateerde artikels