Arne

De risico's van investeren in cryptomunten

Iedereen die in het leven vooruit wil moet risico’s nemen: een nieuwe job starten, een huis kopen, een bedrijf beginnen en zelfs de straat oversteken zal gepaard gaan met risico’s en opportuniteiten. Bij het investeren en daytrading van cryptomunten is dit niet anders. Maar welke risico’s zijn hier precies aan verbonden en hoe ga je daar het beste mee om? 

Image
Stockphoto voor artikel risico cryptomunten

Wat is een risicoanalyse?

Een risicoanalyse uitvoeren betekent gedetailleerd alle gevaren in kaart brengen. In België moet je als werkgever een risicoanalyse doen op vlak van veiligheid als je arbeiders te werk wilt stellen in een loods.

Bij het investeren in cryptomunten doe je een risicoanalyse op de sector waarin je je bevindt, op de software en hardware die je gebruikt en op iedere specifieke munt die je koopt.

 • Zijn er risico’s die we kunnen veranderen, verminderen of misschien zelfs verwijderen? 
   
 • Welke opportuniteit staat tegenover welk risico?
   
 • Wat is de veiligste weg om ons doel te bereiken?

Wat is risicomanagement?

Je hebt alle gevaren in kaart gebracht en bent klaar om actie te ondernemen?

Uitstekend, de risicomanagement fase is begonnen.

In deze fase gaan we aan de hand van de risicoanalyse bepalen wat onze strategie is. 

Hier implementeren we de acties die uiteindelijk ons succes zullen bepalen.

Analyse risico's cryptomunten

Laten we beginnen met de risico’s verbonden aan het investeren in cryptomunten. Iedere belegger wilt natuurlijk precies weten waaraan hij zich kan verwachten.

We maken een onderscheid tussen de existentiële risico’s, die de toekomst van de sector of een specifieke munt in het gedrang brengen, en investeringsrisico’s op basis van portfolio allocatie.

Risico cryptomunten 1 : Regulaties / Wetgevingen

Hoe je het ook draait of keert, cryptovaluta zijn nog steeds een soort van “Het Wilde Westen”. De regulaties en wetgeving rond de aankoop, verkoop en het beheer van cryptomunten zijn afhankelijk van waar je woont. In sommige landen moet je geen belastingen betalen op de winsten als ze vallen onder een normaal beheer van privévermogen, en in andere landen wordt je in de gevangenis gestoken.

Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als Amerika of de EU het gebruik van bepaalde cryptomunten illegaal maakt?

Welk invloed zou dat hebben op de globale sector?

Dit zou zonder twijfel een reëel risico zijn en voor lange tijd een nefaste invloed hebben op de prijs. Maar de globale sector reikt gelukkig verder dan Amerika en Europa. Azië bijvoorbeeld is altijd een koploper geweest op het vlak van crypto en mining.

Ook zijn er steeds meer Amerikaanse tech giganten die een graantje mee willen pikken. Tesla, Square en Microstrategy hebben enorme Bitcoin holdings publiek gemaakt. Hoe groter de adoptie, hoe minder waarschijnlijk het is dat het gebruik van cryptovaluta illegaal gemaakt zal worden.

Risico cryptomunten 2 : 51% attack

De meeste projecten die de het Proof-Of-Work (POW) consensus algoritme gebruiken, Bitcoin met name, zijn gevoelig aan een 51% attack. Op een POW-blockchain ligt de creatie van nieuwe blokken in de handen van miners. Zij valideren de transacties, bundelen ze samen en proberen ze om het eerst toe te voegen aan de blockchain. 

Het nieuwe blok moet geaccepteerd worden door meer dan 51% van het netwerk vooraleer het geaccepteerd wordt door het hele netwerk.

Tijdens een 51% attack gebeurt net dat.

Malafide miners nemen de controle over van het netwerk door het controleren van ieder nieuw blok dat wordt toegevoegd. Dit stelt hun in staat om de door hun gevalideerde transacties terug te draaien, om nieuwe transacties te stoppen en om andere miners volledig buitenspel te zetten.

Risico Cryptomunten 3 : Scams en oplichterspraktijken

Er zijn tal van manieren waarop online fraudeurs zullen proberen om je cryptomunten te stelen. De meest bekende manier van online oplichting is het versturen van bitcoin phishing mails. In zulke emails staat dat je een bedrag in bitcoin (BTC) of ether (ETH) hebt ontvangen en dat je snel een account moet maken en je kredietgegevens ingeven.

In ons artikel over bitcoin phishing mails hebben we hier 9 voorbeelden van.

Phishing is slechts één van de vele methodes die oplichters gebruiken. Er zijn meer dan 9 bekende bitcoin scams die iedere dag nieuwe slachtoffers maken.

Als investeerder ben je zelf 100% verantwoordelijk voor de aankoop en beheer van je cryptomunten. Er is geen instantie die je kan helpen om je munten terug te krijgen als je het slachtoffer bent geworden van oplichting.

Het grootste risico in betrekking tot de veiligheid van jouw crypto investering.. ben jij zelf.

Deze oplichters en fraudeurs kunnen enkel slagen in hun opzet als jij je cryptomunten onveilig bewaard.

Risico cryptomunten 4 : Bitcoin is King, Ethereum is Queen

Wie voor het eerst investeert in cryptomunten zal de neiging hebben om op exact dezelfde manier te werk te gaan als bij het investeren in aandelen: je gaat op zoek naar enkele robuuste en uiteenlopende bedrijven en alloceert overal een gelijk percentage in om zo een veilig en divers portfolio te hebben.

Maar deze strategie houdt geen rekening met de realiteit van de crypto wereld.

Bitcoin is King en Ethereum is Queen.

 • Meer dan 73% van al het kapitaal in crypto steekt in Bitcoin en Ethereum.
 • Het merendeel van cryptomunten kan je enkel kopen met behulp van Bitcoin of Ethereum.
 • Meer dan 99% van alle cryptomunten zullen nooit iets worden.
 • Als Bitcoin en Ethereum crashen, crashen 99.9% van alle altcoins en fungible tokens mee.

Dit staat natuurlijk in sterk contrast met de aandelen sector waar je enkel serieuze bedrijven op vindt die onafhankelijk zijn van elkaar. Bedrijven waarvan je weet dat ze aan bepaalde voorwaarden hebben moeten voldoen om überhaupt op de beurs te mogen. 

Dit is niet het geval in de crypto wereld. Hier kan iedereen zijn eigen cryptovaluta maken en kan iedereen beslissen om de cryptomunt van iemand anders te kopen.

Risico cryptomunten 5 : Geen twee munten zijn hetzelfde

Wat we vaak zien is dat gloednieuwe investeerders op zoek gaan naar “de nieuwe Bitcoin” of “de nieuwe Ethereum” omdat ze de huidige prijs van de onderliggende cryptomunt te hoog vinden. Ze kiezen lukraak projecten uit en worden verblind door hebzucht bij het stellen van een simpele maar gevaarlijke vraag:

“Als mijn cryptomunt naar dezelfde prijs zou gaan als bitcoin of ether, hoeveel winst heb ik dan?”

Deze simpele vraag, gecombineerd met ons vorige risico, zorgt ervoor dat nieuwe beleggers een groot deel van hun portfolio gaan alloceren in projecten waarvan ze de haalbaarheid niet kunnen inschatten.

Wanneer je een kleinere cryptomunt koopt dan moet je niet enkel overtuigd zijn dat de koers zal stijgen, maar ook dat de koers sneller zal stijgen als die van Bitcoin of Ethereum.

Anders loop je meer risico voor hetzelfde rendement

Risicomanagement Investeren in Cryptomunten

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de gevaren die de crypto wereld met zich meebrengt niet te onderschatten. De risico’s van het investeren in aandelen en de risico’s van het investeren in cryptomunten zijn zo verschillend dat we ze amper kunnen vergelijken. 

En als de rendementen in de crypto sector niet zo verdomd hoog waren dan zouden de meeste investeerders wel twee keer nadenken..

Maar de rendementen, voor wie op het juiste moment investeert, zijn niet haalbaar op de traditionele markt. 

Verschillende cryptomunten schudden makkelijk een jaarlijks rendement van meer dan 1000% uit de mouwen. 

Daarom hebben we 5 risicomanagement methodes opgesomd voor de startende belegger:
 

 1. Investeer geen geld dat je niet kan veroorloven om te verliezen.
   
 2. Als belegger ben je zelf de zwakste schakel in de beveiliging van je cryptomunten. De meest verantwoorde manier om met je cryptomunten om te gaan is om de toegang ervan op een hardware wallet te plaatsen zoals Trezor One.
   
 3. Investeer voornamelijk in projecten die zichzelf al bewezen hebben en waar ook institutionele interesse in is. Gebruik een goede fiat exchange zoals Bitvavo om je aankopen te doen, ze houden een Nederlandstalige log bij van al je transacties, dit moet je gebruiken als je je winsten wilt uitkeren en aangeven aan de belastingdienst.
   
 4. Schakel twee factor authenticatie in op de crypto exchange die je gebruikt. Dit is gelinkt aan een app op je smartphone waarmee je de code van de exchange moet inlezen. Google authenticator wordt hiervoor het meest gebruikt. Gebruik nooit sms twee factor authenticatie want dit is niet veilig. Na het installeren van twee factor authenticatie zal je altijd eerst het 6 cijferige wachtwoord moeten ingeven op je exchange vooraleer je toegang krijgt. Niemand kan inloggen op je account zonder ook je gsm te controleren.
   
 5. Klik nooit op een afbeelding, url, link of knop in een email over een crypto gerelateerd onderwerp. Als een exchange of wallet jou een email stuurt dat er iets mis is, ga dan via je browser zelf naar de homepagina.

 

Risico’s daytrading crypto

Daytrading doe je door te handelen op de beurs. Je koopt en verkoopt regelmatig aandelen, valuta, futures of opties met als doel winst te maken. Een crypto daytrader houdt zich bezig met de koers van crypto valuta zoals bitcoin (BTC) en ether (ETH).

90% van de beginnende traders maakt verlies en minder als 10% is winstgevend op lange termijn.

De leercurve is hoog en zonder een doeltreffende risicomanagement strategie ben je al half verloren. Hoe meer verliezende trades je neemt, hoe moeilijker het is om winst te maken en hoe meer risico’s je als beginnend trader zult nemen.

Risicomanagement Daytrading

Onze beknopte risicoanalyse heeft een ongemakkelijke waarheid aan het licht gebracht, de kans dat je uiteindelijk winstgevend zal zijn is klein. En de extra risico’s die de crypto industrie met zich meebrengen maakt deze opgave natuurlijk nog lastiger.

Toch kunnen 10% van crypto daytraders in dit klimaat winst maken, veel winst

Via een winstgevende trading strategie en een aangepast risicomanagement systeem kunnen ze de volatiele markten van Bitcoin en consorten exploiteren.

 • Daytrading doen ze vooral op gerenommeerde crypto exchanges zoals Bitfinex en Bybit. Hier kan je winst maken als de prijs omhoog gaat, maar ook als de prijs omlaag gaat. Dat wordt shorting genoemd en is een veelgebruikte techniek bij traders.
   
 • Met behulp van margin trading moeten ze slechts een fractie van hun bankroll riskeren op de exchange, dit terwijl ze wel een volledige positie kunnen innemen. Margin trading is handelen met geleend geld en is een veelgebruikte techniek om bitcoin futures te handelen.
   
 • Ieder beginnend trader moet zich bewust zijn van de slaagkansen. Gebruik nooit geld dat je niet kan veroorloven om te verliezen en hou rekening met de hoge leercurve.

In ons artikel over scalping gaan we dieper in op het risicomanagement systeem dat daytraders gebruiken op iedere individuele trade. Hoe kunnen scalpers 70% van hun trades verliezen maar uiteindelijk toch winstgevend zijn?

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

 

Gerelateerde artikels