Arne

Uitleg Bitcoin futures

De crypto markt staat op ontploffen en iedereen probeert op zijn manier een graantje mee te pikken. Futures, opties en swaps zijn financiële instrumenten die traders gebruiken om te speculeren om de prijs van grondstoffen, aandelen en cryptovaluta. In dit artikel bespreken we het derivaat dat het meest gebruikt wordt door crypto traders.

Image
Stockphoto voor artikel uitleg bitcoin futures

Wat zijn futures

Futures zijn financiële instrumenten die handelaars gebruiken om te speculeren op de prijs van grondstoffen, aandelen en valuta. Het stelt handelaars in staat om winst te maken op een onderliggend goed, zonder dat goed effectief te kopen.

De prijs van de future wordt afgeleid van het onderliggende goed maar ze blijven een aparte entiteit. We noemen ze daarom derivaten, afgeleiden. De marktprijs van bijvoorbeeld Apple futures zal niet altijd hetzelfde zijn als die van Apple aandelen. Net zoals de aandelenmarkt omhoog en omlaag gaat wanneer men aandelen koopt, gaat de futures markt omhoog en omlaag als je contracten koopt.

Wanneer je future contracten koopt dan ga je ‘Long’ en maak je winst wanneer je ze terug verkoopt aan een hogere prijs. Wanneer je verkoopt dan ga je ‘Short’ en maak je winst als je ze terug koopt aan een lagere prijs.

In tegenstelling tot de normale markten, waar je eerst aandelen of valuta moet kopen om vervolgens te kunnen verkopen, kan je hier altijd contracten verkopen.

Dit is enkel mogelijk omdat ze een markt op zich zijn.

Wat zijn Bitcoin futures?

Bitcoin futures zijn financiële contracten die gebouwd zijn rond de Bitcoin markt. Ze hebben geen termijn, geen opening time en geen expiration date. Ook kan je ze 24 uren per dag en 7 dagen per week traden als je gebruikt maakt van een goede crypto exchange.

De ervaren trader gebruikt deze derivaten omwille van 4 redenen:

 1. Om winst te kunnen maken als de prijs omlaag gaat (Shorting)
   
 2. Om één financieel risico te kunnen dekken door het aangaan van een ander financieel risico in tegenovergestelde richting  (Hedgen)
   
 3. Om grotere posities in te kunnen nemen (Margin trading)
   
 4. Om te traden op kleinere timeframes (Scalping)

$1610 Bonus bij Bybit

Registreer een gratis account via de onderstaande knop en kom in aanmerking voor $1610 aan bonussen. Enkel geldig voor nieuwe traders.

Registreren

Bybit

Derivaten exchange voor ervaren traders.
Makkelijk crypto derivaten traden met behulp van bitcoin of stablecoin Tether (USDt)
 $1610 Bonus ($1010 Bonus Bash - $100 Rewards hub - $500 referral program - 15% APY Balance booster)

 • Bitcoin / Ethereum / Bitcoin Cash / Chainlink / Litecoin / Tezos - Perpetual Futures
 • Slechts .075% market order kosten
 • Tot 100X leverage
Bybit affiliate offer

Uitleg bitcoin futures kopen vs bitcoin kopen

Het is in eerste instantie lastig om het concept van derivaten te begrijpen, zeker als je niet thuis bent in de wereld van crypto of van aandelen. Daarom laten we je een duidelijk voorbeeld zien van een crypto exchange die zowel cryptomunten als crypto futures aanbiedt, Bitfinex

Je zal zien dat het verschil tussen beide acties niet erg groot is als je effectief dezelfde bedragen gebruikt.

De volgende 3 voorbeelden vinden plaats in het trading venster.

Voorbeeld Bitcoin kopen

We selecteren BTC/USD in het “Tickers” venster.

De 10x aan het einde van de regel laat ons zien dat we ook margin kunnen gebruiken.

We kopen 0.2 BTC aan voor een prijs van $10,913 met behulp van een market order in het “Order Form” venster. Dit kan enkel met behulp van dollars.

De huidige prijs van bitcoin is $54,566.

Over 12 maanden gaat de prijs naar $109,132. 

Hier verkopen we onze 0,2 BTC.  

We hebben nu $10,913 winst gemaakt.

Voorbeeld Bitcoin kopen met margin

We selecteren BTC/USD in het “Tickers” venster.

We selecteren “Margin” in het “Order Form” venster.

We kopen 0.2 BTC aan voor de prijs van $10,913 met behulp van een market order in het “Order form” venster. Dit kan met behulp van dollar, euro, bitcoin of stablecoin tether.

Bitfinex gebruikt automatisch 10x cross leverage om deze positie te openen.

De huidige prijs van bitcoin is $54,566.

Over 12 maanden gaat de prijs van bitcoin naar $109,132.

Hier verkopen we onze 0,2 BTC. 

We hebben nu $10,913 winst gemaakt.

Voorbeeld Bitcoin futures kopen

We selecteren BTC-PERP in het “Tickers” venster van "Derivatives".

We kopen voor 0.2 BTC contracten aan voor de prijs van $10,566 met behulp van een market order in het “Order form” venster. Dit kan enkel met behulp van Tether.

We gebruiken 25x leverage om deze positie te openen. Wij moeten slechts 4% van de positie zelf als onderpand inzetten. Dit komt neer op 422,66 Tether.

De huidige prijs van bitcoin is $52,830.

Over 12 maanden gaat de prijs van bitcoin naar $105,660.

Hier verkopen we onze contracten ter waarde van 0,2 BTC. 

We hebben nu $10,566 winst gemaakt.

Bitcoin futures Expiration

Alle futures op traditionele markten hebben een termijn datum. Na bijvoorbeeld één dag, één week of één maand wordt jouw contract automatisch afgesloten. Ben je short dan worden er terug contracten aangekocht om jouw totaal op nul te zetten, ben je long dan wordt het omgekeerde gedaan. 

Het verschil in prijs wordt dan verrekend met jouw bankroll. Hier komt ook de naam ‘futures’ vandaan, een datum in de toekomst.

Crypto futures hebben geen expiration date. We noemen ze “Perpetual futures”, eeuwigdurend. Hier hoef je dus geen rekening te houden met wanneer jouw contracten en die van anderen aflopen.

De crypto futuresmarkt is 7 dagen op 7 en 24 uren per dag geopend als je gebruik maakt van crypto exchanges in plaats van de reguliere markt spelers.

Bitcoin futures gap

De Bitcoin futures gap is het verschil in prijs tussen bitcoin en het future. Zoals eerder al vermeldt in dit artikel is die prijs niet altijd hetzelfde, beide zijn namelijk een aparte markt. Afhankelijk van het platform dat je gebruikt zal die prijs veel verschillen of weinig verschillen.

Q: Hoeveel is 1,0 BTC waard?
A: Op welke crypto exchange?

De enigste “Gap” die van belang is op ware crypto exchanges is die tussen Coinbase en al de rest. Crypto exchange Coinbase wordt gebruikt door institutionele investeerders om grote aantallen cryptomunten te kopen, denk aan een Elon musk. 

Wat we daarom vaak zien zijn moves die geleid worden door een hogere prijs op Coinbase. Dit is namelijk een indicatie dat andere crypto exchanges snel zullen volgen. Een te hoog verschil in prijs tussen verschillende exchanges zorgt ervoor dat traders hun coins op de één exchange proberen kopen om dan op een andere exchange te verkopen. Dit probleem lost zichzelf snel op naarmate meer traders zich bewust zijn van dit verschil. Met als gevolg dat de prijs op andere exchanges geleidelijk aan zal bewegen naar de Coinbase prijs.

Wanneer je meer moet betalen op één exchange dan op een andere dan noemen we dat een “Premium”.

CME Bitcoin futures gap

De CME gap is het verschil in prijs tussen het bitcoin future van de CME group en de gemiddelde prijs van bitcoin op de crypto markten. Door alle negatieve berichten in de media zou je bijna vergeten dat je ook crypto futures kan kopen op de reguliere markt. Iedereen wilt natuurlijk een graantje meepikken.

Wanneer we spreken over de CME bitcoin futures gap dan bedoelen we specifiek het verschil in prijs gedurende het weekend.

Op vrijdagavond sluit CME het handelen in futures. De bitcoin en altcoin markt blijft op dat moment gewoon verder functioneren. Wat we soms zien is dat de prijs van bitcoin, net na het weekend, het punt opzoekt waar de CME future op vrijdagavond gesloten is. 

Vergeet niet dat futures op de traditionele markten een opening time en een expiry date hebben. Dit maakt het kopen en verkopen ervan een stuk minder gebruiksvriendelijk.

Waar kan je het beste bitcoin futures kopen?

Om geen rekening te moeten houden met een opening time of expiry date is het aangeraden om gebruik te maken van een goede crypto exchange zoals Bitfinex of Bybit. Niet alleen is hun markt iedere minuut van de dag open, ook kan je hier geen margin schuld oplopen

Bitfinex

Bitfinex is een full stack crypto exchange waar je niet alleen cryptomunten kan kopen en verkopen, maar ook kan margin trading op de crypto futuresmarkt.

Bitfinex heeft maximaal 10x leverage voor spot en 100x leverage voor futures.

Een market order kost 0.2%

Een limit order kost 0.1%

Door de hoge transactiekosten maar de lage kosten om een trade open te houden is Bitfinex ideaal voor daytrading.

Enkel als je cryptomunten wilt kopen met behulp van je bankrekening of je wilt futures traden, zal je je identiteit moeten valideren.

Bybit

Bybit is een gespecialiseerde derivaten exchange waar je futures kan traden op BTC/ETH/EOS/XRP/BCH.

Bybit heeft maximaal 100x leverage.

Een market order kost 0.075%.

Een geëxecuteerd limit order verdient jou 0.025%

Door de lage transactiekosten maar de hoge kosten om een trade open te houden is Bybit ideaal voor scalping.

Op Bybit moet je je identiteit niet valideren.

Samenvatting

Futures zijn financiële instrumenten die traders toelaten om een positie te openen op een onderliggend goed, zonder dat goed effectief aan te kopen. Voor de ervaren trader is het een multitool van winst exploitatie en risicomanagement. In ons artikel over margin trading bespreken we alle termen die je zal moeten kennen wanneer je wilt leren om te traden met leverage op de futuresmarkt.
 

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

 

Gerelateerde artikels