Arne

Wat zijn altcoins? Overzicht beste altcoins 2021

Op de dag van schrijven zijn er meer dan 5000 verschillende cryptomunten in omloop. Deze toestroom is mogelijk omdat de blockchain technologie open source is. Dit wilt zeggen dat iedereen de broncode kan inkijken, kopieren en gebruiken om zijn eigen cryptomunt te starten. Iedere nieuwe cryptomunt die uitkomt noemen we een altcoin.

Image
Screenshot van reeks altcoins

Wat zijn altcoins?

Altcoins is de verzamelnaam voor alle cryptomunten behalve bitcoin. De reden hiervoor is dat bitcoin de fundamenten heeft gelegd voor de hele blockchain industrie. Dit wilt echter niet zeggen dat iedere cryptomunt een alternatieve versie is van bitcoin. Iedere altcoin heeft zijn eigen blockchain en zijn eigen toepassing van de blockchain technologie. Je hebt ook altcoins die qua technologie exact hetzelfde zijn maar die er toch een andere visie op nahouden.

Dit is mogelijk omdat de blockchain technologie open source is.

De onderstaande video legt altcoins netjes uit

 

Waar komt de naam altcoins vandaan?

Altcoin is een afkorting van de term "Alternative coin".

In het Nederlands betekent dit "alternatieve munt".

Wat was de eerste altcoin?

In 2014 werd de eerste altcoin geboren, Namecoin (NMC).

Namecoin was gebaseerd op de code van Bitcoin en gebruikte ook hetzelfde proof-of-work algoritme.

Hun visie echter was wel verschillend, Namecoin wou gegevens rechtstreeks kunnen ingeven op de blockchain. De belangerijkste use-case hiervan was het censuurbestendige topleveldomein ".bit". Wanneer je zo'n website online plaatst ben je onafhankelijk van ICANN, het belangerijkste bestuursorgaan voor domeinnamen in de wereld. 

Net zoals bij Bitcoin zijn er 21 miljoen namecoin en tot op de dag van vandaag werkt het team achter Namecoin nog steeds verder aan hun project.

Voor meer informatie kan je naar hun website gaan.

Wat zijn stablecoins?

Een stablecoin is een nieuwe klasse altcoin die prijsstabiliteit het belangerijkste acht. Stablecoins hebben tractie gekregen omdat ze het beste van twee werelden proberen aan te bieden: de onmiddellijke verwerking van betalingen van cryptocurrencies en een stabiele waarderingen van fiat-valuta's.

De belangerijkste stablecoin is Tether (USDT). 

Stablecoins worden gebruikt door investeerders om zo hun winsten niet te moeten uitkeren in Euro's of Dollar's. Ook worden ze gebruikt voor te lenen en uit te lenen.

Bitcoin Dominance

Bitcoin dominance is de ratio tussen de marktkapitalisatie van Bitcoin en de rest van de altcoins.

Om dit makkelijker te formuleren: hoeveel geld er in Bitcoin zit ten opzichte van hoeveel geld er in altcoins zitten.

In de eerste jaren van de blockchain wereld was de Bitcoin dominance 100%. Hoe meer altcoins er op de markt kwamen hoe lager dit percentage werd.

Bij het schrijven van dit artikel bedraagt de Bitcoin dominance 62%.

Benieuwd op hoeveel hij momenteel staat? Bezoek dan deze website.

Altcoin Season

Altcoin season is de periode waarin de Bitcoin dominance omlaag gaat omdat er veel geld naar altcoins vloeit.

Investeerders kopen dan verschillende altcoins met hun bitcoin in plaats van deze om te zetten naar dollars of euro's. 

Hierdoor hopen ze meer bitcoin aan het einde van de rit te hebben.

Image
Screenshot coin market cap

Overzicht beste altcoins 2021

Het overzicht van de beste altcoins in 2021 kan je terugvinden op de website coinmarketcap of coingecko. Het overzicht is gefilterd op basis van totale marktkapitalisatie, het totaal aantal fondsen dat er in een bepaald project zit.

Wanneer we naar de 15 beste altcoins kijken dan zien we dat er ook enkel stablecoins tussen staan.

We bespreken kort elke belangerijke altcoin in de lijst en voorzien jou met een link naar de homepagina ervan:

 • Ethereum (ETH) - Is een open source platform dat gebruikers toelaat om hun eigen apps te bouwen en slimme contracten af te sluiten. De cryptomunt van Ethereum wordt ether genoemd. 
   
 • Tether (USDT) - Tether is de meest gebruikte stablecoin en komt van crypto exchange Bitfinex. 
   
 • XRP (XRP) - XRP is beter bekend als “the banker’s coin”. De blockchain van ripple is speciaal gebouwd om transacties bij banken sneller te maken.
   
 • Cardano (ADA) - Is een gedecentraliseerd platform dat mikt op het aanbieden van de meest geavanceerde smart contracts.
   
 • Polkadot (DOT) - faciliteert cross blockchain transacties voor ieder type data, cryptomunt en token. Economische en transactionele schaalbaarheid worden hoog in de vaandel gedragen.
   
 • Binance Coin - Is een utility coin gebouwd voor de Binance exchange. Je kan hierin investeren of gebruiken om je kosten te betalen voor het handelen op Binance.
   
 • Litecoin (LTC)- Is ook een fork van Bitcoin. Het is gesplitst wanneer de Litecoin update naar voren is gebracht.
   
 • Chainlink (LINK) - Chainlink is een tussenschakel tussen blockchain platformen en smart contracts.
   
 • Bitcoin Cash (BCH) - Heeft een belangrijke plaats in Bitcoin’s geschiedenis. Het is een afsplitsing van de Bitcoin software. Bitcoin cash was de eerste succesvolle Hard fork van Bitcoin.
   
 • Stellar (XLM) - Wilt de paypall van de blockchain industrie worden. Waar ripple zich focust op banken, focust stellar zich op particulieren.
   
 • Dogecoin (DOGE) - Dogecoin is de meme coin bij uitstek. Initieel als grap op de markt gebracht maar snel door de community opgepikt als decentraal en robuust project.
   
 • USD Coin (USDC) - Stablecoin van de crypto exchange Coinbase.
   
 • Uniswap (UNI) - De interne token van het Uniswap platform, één van de eerste werkende gedecentraliseerde exchanges. Op dit platform is de hele DEFI rage begonnen.
   
 • Wrapped Bitcoin (WBTC) - Wist je dat je bitcoin nu ook op de Ethereum blockchain kan plaatsen? Dat wordt wrapped bitcoin genoemd en wordt vooral gebruikt in DEFI.
   
 • Aave (AAVE) - is een open source liquiditeit protocol voor het verdienen van rendement op lenen en uitlenen van cryptomunten.

Shitcoins

Als laatste bespreken we een concept dat gebruikt wordt door traders en investeerders, shitcoins.

Shitcoins is een derrogatieve term voor altcoins met een kleine marktkapitalisatie die waarschijnlijk nooit iets zullen worden. Van de meer dan 5000 cryptomunten die er op dit moment beschikbaar zal maar een klein percentage uiteindelijk slagen in zijn opzet. Wat voor de één een shitcoin is is voor de andere misschien zijn belangerijkste investering. 

Het is altijd gevaarlijk om in een munt te investeren die zichzelf nog niet bewezen heeft.

Waar kan je altcoins kopen?

De meeste altcoins kan je kopen op Nederlandstalige exchanges waar je met bancontact kan betalen. Wanneer je een gratis account bij Bitvavo maakt dan moet je zelfs geen transactiekosten betalen op je eerste €1000 aan cryptomunten.

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

 

Gerelateerde artikels