Arne

Wat zijn Crypto Tokens? Fungible vs Non-Fungible

In dit artikel bespreken we een onderwerp dat bij menig investeerders de wenkbrauwen doet fronsen. Het verschil tussen een crypto token en een crypto coin. De meeste nieuwe beleggers zullen alle cryptovaluta als coins bestempelen maar in feite zijn ze dat niet. Coins hebben hun eigen blockchain en tokens gebruiken die van een parent. Maar hoe weet je of je een coin of token koopt?

Image
Wat zijn crypto tokens? Crypto Coin vs Crypto Token

Wat is een token?

Een token kan je het makkelijkste omschrijven als een object dat eigendoms- of toegangsrechten geeft.

Een plastic bonnetje dat je krijgt op een festival, feest of bijeenkomst om drinken of eten mee te kopen noemen we een token.

Die token geeft jou het recht om een drankje of maaltijd te nuttigen op een bepaald festival. Ieder bonnetje heeft ook een vaste vooraf gedefinieerde prijs en voor ieder bonnetje dat uitgegeven wordt ligt er een evenredig bedrag in de kassa.

Je identiteitskaart of rijbewijs kan je ook een token noemen. Want ook dat zijn tokens of representaties van het feit dat jij een inwoner uit land x bent en dat je het recht hebt om een auto te besturen.

Wat is een crypto token?

Een crypto token is een digitaal object dat eigendoms- of toegangsrechten geeft. Net zoals in het bovenstaande voorbeeld kan het gebruikt worden op twee verschillende manieren.

Het kan gebruikt worden als “munt” in een bepaald crypto ecosysteem - zoals een bonnetje op een festival.

Of het kan gebruikt worden om een digitaal eigendom of recht te verkrijgen.

Wanneer het gebruikt wordt als munt dan spreken we over een ‘fungible token

Wanneer het gebruikt wordt als digitaal eigendom of recht dan noemen we het een ‘non-fungible token’.

In tegenstelling tot cryptomunten hebben crypto tokens geen eigen blockchain. Zij maken altijd gebruik van de blockchain van een ander crypto project. In zo’n geval spreken we over een parent blockchain.

De meest gebruikte parent blockchain is Ethereum.

€1000 Bonus bij Bitvavo

Registreer een gratis account via de onderstaande knop en betaal geen transactiekosten op je eerste aankoop tot maximaal 1000€. Enkel geldig voor nieuwe investeerders tot 7 dagen na registratie.

Registreren

Bitvavo

Nederlandstalige exchange voor beginnende en ervaren traders.
Makkelijk cryptomunten kopen en verkopen met Bancontact, Creditcard, Paypall en Ideal.
Van Euro naar meer dan 100+ digitale valuta.

• Meer dan 100 cryptomunten kopen en verkopen
  • De laagste transactiekosten
  • Gebruiksvriendelijke interface
€1000 Bonus bij Bitvavo

Fungible tokens

Fungible tokens zijn digitale tokens die je gewoon als altcoin kan beschouwen. In plaats van een eigen blockchain op te zetten of te ontwikkelen hebben de makers van zo’n fungible token beslist om hun tijd en energie anders te spenderen en de blockchain van een parent te gebruiken.

Een groot voordeel is dat ze nu technologieën kunnen gebruiken en implementeren die eigen zijn aan de parent blockchain.

Fungible token voorbeeld 1

Een goed voorbeeld van een opkomende fungible token is Aave (AAVE).

AAVE is een gedecentraliseerd lening platform dat gebruikers toelaat om cryptomunten te lenen, om uit te lenen en om rendement te verdienen. Het werkt op de Ethereum blockchain en de interne token noemen we Aave (AAVE).

Omdat AAVE de blockchain van Ethereum gebruikt kunnen ze gebruik maken van geavanceerde smart contracts die eigen zijn aan Ethereum.

Die smart contracts gebruiken ze onder andere om hun leningen veilig en robuust te maken. In de whitepaper kan je lezen hoe dat precies in zijn werk gaat.

Fungible token voorbeeld 2

Een andere implementatie van Fungible tokens zijn stablecoins zoalsTether.

Een stablecoin is een munt die stabiel blijft in waarde door zich te koppelen aan een echte munteenheid zoals de Euro of dollar.

Hoewel Tether in feite een stable token is, zal je nergens een artikel lezen waarin die term specifiek wordt gebruikt. Het verschil tussen een fungible token en een cryptomunt is enkel zichtbaar als je een fundamentele analyse doet.

Voor iedere stablecoin dat uitgegeven wordt, moet er een evenredig bedrag in de kassa zitten. Afhankelijk van het type stablecoin kan dit bedrag in dollar, euro, yen, bitcoin, ether of in leningen in de kassa zitten.

Het verschil tussen een fungible token en een cryptomunt

• Fungible tokens gebruiken de blockchain van een parent.

• Fungible tokens kan je niet minen en de token distributie ligt in de handen van de developers.

Non-fungible tokens (NFT)

Een non-fungible token is een unieke token die een specifieke eigenaar heeft. Zo’n token is een representatie van het eigendom of recht op een bepaald digitaal goed. Net zoals je identiteitskaart of rijbewijs ook uniek is en enkel jou bepaalde rechten geeft.

De belangrijkste implementatie van non-fungible tokens zien we in de wereld van crypto collectables en crypto kunst.

De wereld van crypto kunst?

Oh boy, do we have a story to tell.

Zoals een normaal kunstwerk gekocht en verkocht kan worden en meestal gewoon één eigenaar heeft. Zo kunnen we dat natuurlijk ook op de blockchain doen. Unieke digitale kunst vereeuwigd en verhandeld op de blockchain.

Hoe de NFT hype begon

De geschiedenis van non-fungible tokens is begonnen rond 2012 met de introductie van Colored Coins. Een paar jaar later in 2014, kwam Counterparty op de proppen.

In 2016 kwamen Rare Pepes op Counterparty en in juni 2017 werd de Cryptopunks collectable geboren.

De echte hype rond NFT’s is begonnen met de introductie van Cryptokitties eind 2017.

Cryptokitties is een blockchain gebaseerd virtueel spel waar gebruikers digitale katten kunnen adopteren, opvoeden en traden met elkaar. Iedere kat is een unieke non-fungible token.

Dit ongelofelijk project werd meermaals besproken op grote nieuwssites zoals CNN en CNBC. Dit omwille van de prijzen waarvoor bepaalde digitale katten over de toonbank gingen.

Hoe de NFT hype bezig is

De NFT trein draait op volle toeren en platformen zoals Opensea en SuperRare plukken daar de vruchten van. Dit zijn marktplaatsen voor zulke crypto kunst. Hier kan je niet enkel NFT’s kopen maar ook zelf maken en verkopen.

Voor onze lezers met design skills, misschien een topic om je in te verdiepen?

Een nieuw NFT project waar momenteel veel over te lezen valt is Hashmasks.

Op de website nonfungible kom je alles te weten over allerhande soorten non-fungible tokens.

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

Gerelateerde artikels