Arne

Wat zijn ERC-20 tokens?

Via de blockchain van Ethereum kan je niet alleen transacties faciliteren maar ook zelf je eigen cryptomunt starten. Het meest gebruikte protocol voor het opzetten van zulke fungible tokens noemen we de ERC-20 standaard. In dit artikel proberen we alle feiten op te sommen en geven we je een lijst mee van de meest gebruikte Ethereum tokens. We sluiten af met een korte bespreking over verschillende third party applicaties zoals MyetherWallet, MetaMask, Uniswap en Etherscan.

Image
Screenshot voor artikel over ERC 20 tokens

Ethereum is een blockchain zoals geen ander. Waar Bitcoin enkel gebruikt wordt voor het faciliteren van transacties, wordt Ethereum ook gebruikt voor een resem andere zaken. Het opzetten van een nieuwe crypto token is momenteel één van de populairste activiteiten. Met de komst van de ERC-20 token standaard is dit proces een stuk makkelijker geworden. Niet enkel kan je nu je eigen token starten op een namiddag, ook sta je rechtstreeks in connectie met alle andere tokens die dezelfde standaard gebruiken.

Laten we beginnen met het uitleggen van 3 termen die we veel zullen gebruiken in dit artikel:

Crypto Token : Een crypto token is een representatie van een digitaal recht, eigendomsrecht of goed.

Fungible token : Een crypto token die je als munteenheid kan gebruiken en die inwisselbaar zijn. Voorbeeld stablecoin Tether (USDt).

Smart contracts : Software dat digitale contracten faciliteert. Het wordt gebruikt om een digitaal goed of recht veilig van eigenaar te verwisselen indien aan bepaalde vooraf gedefinieerde parameters voldaan is. Smart contracts worden ook gebruikt om nieuwe crypto tokens te beginnen.

Door de ERC-20 standaard is het nu veel makkelijker geworden om een nieuwe fungible token te starten op Ethereum.

De ERC-20 Token Standaard

ERC-20 is de eerste Ethereum standaard voor de Fungible token.

Het werd voorgesteld door Fabian Vogelsteller, een Duitse blockchain ontwikkelaar, in November 2015.

Deze standaard voorziet een API voor Ethereum tokens binnen smart contracts.

Het stelt de developer in staat om met behulp van ingebouwde functies, tokens te verplaatsen van de ene account naar de andere, om de totale balans op te vragen van een specifieke account of om te kijken hoeveel er nog vrij zijn op het netwerk. Buiten deze functionaliteiten kan je ook nog enkele andere gebruiken.

ERC20 tokens zijn in essentie gewoon cryptomunten zoals bitcoin en litecoin. Net zoals echte cryptomunten hebben ze een waarde en kunnen ze vrij verhandeld worden op verschillende platformen. Het verschil tussen een cryptomunt en een token is dat een token de blockchain gebruikt van een parent project, in ons geval dus Ethereum.

De functies binnen ERC-20

Net zoals eender welke standaard of protocol, zijn er bepaalde wetten en regels die je moet volgen om compatibel te zijn. Dit komt bij ERC-20 in de vorm van het verplicht gebruik van gestandaardiseerde functies om basis acties te verwezenlijken voor het versturen, ontvangen en beheer van tokens:

• totalSupply()

Met behulp van de totalSupply() functie haal je de totale voorraad op.

• balanceOf()

De balanceOf() functie stelt je in staat om de balans op te halen van een specifieke gebruiker.

• transfer()

Hiermee kan je als developer een deel van de supply versturen.

• transferFrom()

Deze functie stelt je in staat om tokens van het één adres naar het ander sturen.

• approve()

De approve() functie wordt gebruikt in een marketplace scenario. Het stelt de eigenaar van de token in staat om een delegerend account goed te keuren zoals dat van een token marketplace zoals Uniswap.

• allowance()

Hiermee haal je het aantal goedgekeurde tokens van een delegerend account op.

€1000 Bonus bij Bitvavo

Registreer een gratis account via de onderstaande knop en betaal geen transactiekosten op je eerste aankoop tot maximaal 1000€. Enkel geldig voor nieuwe investeerders tot 7 dagen na registratie.

Registreren

Bitvavo

Nederlandstalige exchange voor beginnende en ervaren traders.
Makkelijk cryptomunten kopen en verkopen met Bancontact, Creditcard, Paypall en Ideal.
Van Euro naar meer dan 100+ digitale valuta.

• Meer dan 100 cryptomunten kopen en verkopen
  • De laagste transactiekosten
  • Gebruiksvriendelijke interface
€1000 Bonus bij Bitvavo

Voordelen van de ERC-20 Standaard

1. Door gestandaardiseerde functies kunnen developers makkelijk een nieuwe fungible token starten op de blockchain van Ethereum.

2. Ook stelt het developers in staat om andere elementen te implementeren die eigen zijn aan Ethereum’s programmeertaal Solidity.

3. Iedere ERC20 token kan verstuurt en ontvangen worden via een normaal Ethereum adres.

4. Als laatste kunnen eigenaars van third party wallets, exchanges en andere applicaties een “one solution fits all approach” toepassen waardoor het kopen, verkopen, swappen en opslaan van een Ethereum token veilig en transparant is.

ERC20 token lijst

Het is niet altijd even makkelijk om vast te stellen of het over een crypto munt of crypto token gaat. Dit kom je meestal alleen te weten door het lezen van de whitepaper gedurende de fundamentele analyse van een crypto project. De komende ERC20 token lijst zal je misschien verrassen want er zitten enkele grote projecten tussen.

1) Tether (USDt)

Tether (USDt) is de meest gebruikte stablecoin met een marktkapitalisatie van meer dan $35 miljard.

Wat weinigen weten over “stablecoin” Tether is dat het eigenlijk een stable token is, op de Ethereum blockchain.

Crypto exchange Bitfinex en zusterbedrijf Tether Limited zijn de “eigenaars” van Tether (USDt)

Voor meer informatie over stablecoins klik hier.

2) Chainlink (LINK)

Chainlink’s gedecentraliseerd Oracle netwerk faciliteert consistente en veilige in-en outputs voor complexe smart contracts op eender welke blockchain.

Uit deze ERC20 token lijst wordt chainlink het meest gebruikt om in te investeren.

De technologie achter Chainlink wordt ook gebruikt door een resem andere ERC20 projecten zoals Aave, Synthetix, Yearn.finance en Ampleforth.

De marktkapitalisatie en het dagelijks volume van LINK weten? Bezoek Coinmarketcap.

Meer weten over Chainlink? Bezoek de homepagina.

3) Aave (AAVE)

Aeve is een veilig open source liquidity protocol voor het verdienen van rendement op het uitlenen van ERC20 tokens.

Met andere woorden, het stelt je in staat om een passief inkomen te genereren.

Op het moment van schrijven zit er meer dan $4 miljard dollar in de liquidity pool.

Ook kan je het gebruiken om zelf leningen aan te gaan.

Bezoek de homepagina van Aave

4) Wrapped Bitcoin

Wrapped Bitcoin (WBTC) is een nieuwere innovatie binnen onze ERC20 lijst.

Het is een stablecoin met als onderliggende munt Bitcoin.

Niet veel “stable” aan zullen de meeste denken.

Het stelt bitcoin eigenaars in staat om andere ERC20 tokens te kopen zonder eerst Ether te moeten kopen.

Ook kan je zo gebruik maken van allerhande andere features die je terugvindt op Ethereum en op liquiditeits protocollen zoals Aave.

De marktkapitalisatie van Wrapped Bitcoin vind je hier.

5) Basic Attention Token (BAT)

De Basic Attention Token is de interne munt van de Brave browser.

Met meer dan 12 miljoen wallets en meer dan 1 miljoen content creators is het één van de grotere ERC20 projecten.

Brave geeft creators de mogelijkheid op BAT te verdienen door het maken en publiceren van leuke content.

Alle informatie over BAT vind je op de homepagina.

ERC20 tokens kopen

De meeste ERC-20 tokens kan je kopen bij Nederlandstalige crypto exchange Bitvavo.

Ook kan je gebruik maken van hun staking diensten om extra jaarlijks rendement te verdienen.

Een nieuwe gebruiker moet via deze link geen transactiekosten betalen op zijn eerste €1000 aan crypto.

ERC20 Third Party Applications

Eens er een heleboel tokens geprogrammeerd zijn volgens een vast stramien, dan heb je het als third party application natuurlijk wel wat makkelijker. We bespreken 4 verschillende applicaties die gretig gebruik maken van deze gestandaardiseerde Ethereum tokens.

MyEtherWallet

Myetherwallet is een gratis applicatie waarmee je kunt interacteren met de Ethereum blockchain. MeW staat bekend als de ERC20 wallet bij uitstek.

Het stelt je in staat om een wallet aan te maken en veilig je Ether en Ethereum tokens op te slaan.

Myetherwallet is een standalone app met een full node systeem.

Bezoek de website van Myetherwallet.

MetaMask

“A crypto wallet & gateway to blockchain apps”

MetaMask is een quasi identieke kopie van MyEtherWallet qua functionaliteit, maar is een browser extensie.

MetaMasks ERC20 wallet stelt je in staat om makkelijk tokens te versturen en te ontvangen

MetaMask is één van de meest gebruikte ERC20 wallets om aan een gedecentraliseerde exchange te koppelen.

Uniswap

Uniswap is een gedecentraliseerde exchange (DEX) waar je tokens kan kopen, verkopen en swappen zonder je identiteit te valideren.

Het is een nieuw concept dat begonnen is eind 2018 om de nakende reguleringen te slim af te zijn.

Een gedecentraliseerde exchange heeft geen eigenaar en kan niet aangeklaagd worden.

Alles wat je nodig hebt om te starten bij Uniswap is een wallet bij MetaMask en wat Ether.

Etherscan

Check ERC20 tokens bij de Ethereum blockchain explorer bij uitstek.

Ga op zoek naar eender welke token, adres of transactie op de blockchain van Ethereum.
Krijg toegang tot block informatie, hash rate difficulty en staking aantallen.

Etherscan kan je ook gebruiken om de broncode van een token onder de loep te nemen.

Ga nu naar Etherscan.

Samenvatting

ERC20 tokens zijn in essentie cryptomunten op de blockchain van Ethereum. Deze Fungible tokens zijn gebouwd met behulp van smart contracts en de token API van de ERC-20 standaard. Deze standaard maakt het makkelijk voor developers van crypto projecten om hun eigen cryptomunt te starten. Third party applicaties kunnen door deze gestandaardiseerde Ethereum tokens een consistente en betrouwbare markt creëren.

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

Gerelateerde artikels