Arne

Margin trading Bitcoin - Bitfinex Tutorial

Crypto traders maken gebruik van een investeringstechniek genaamd margin trading, handelen met geleend geld. Met deze techniek proberen ze zoveel mogelijk bitcoin en andere cryptomunten te accumuleren voor het einde van de nakende bullrun. Maar wat is margin trading precies en hoe begin je ermee? Wat zijn de voordelen maar nog belangrijker, de risico’s?

Image
Margin trading screenshot foto

Wat is margin trading?

Margin trading is het exploiteren van de prijsschommelingen op de aandelen-en crypto markt met behulp van geleend geld. Zo’n lening openen is erg makkelijk maar is enkel mogelijk indien je ook een bedrag als onderpand geeft, dit onderpand wordt de margin genoemd. Afhankelijk van het platform dat je gebruikt zal je tot wel 100 maal je initiële inzet kunnen lenen. Bij het margin trading van cryptomunten wordt zowel het onderpand als de lening gedaan met behulp van cryptovaluta. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van bitcoin (BTC), ether (ETH) of van een stablecoin zoals Tether.

Een groot voordeel van margin trading met cryptomunten in plaats van met Dollars of Euro’s is dat je hier geen margin schuld op kan lopen. Op de traditionele markten is het mogelijk dat je rekening in het rood komt te staan. Hier kan je dus niet enkel je hele bankroll verliezen maar ook nog eens een hoop extra schulden krijgen.

Wanneer men spreekt over margin trading of leverage trading dan bedoelt men eigenlijk hetzelfde, handelen met geleend geld. Maar het is goed om te weten dat er wel een duidelijk verschil is tussen margin en leverage wanneer het gebruikt wordt in een andere context.

Margin trading kan trouwens op twee verschillende manieren:

 • Je kan margin gebruiken om cryptomunten te kopen (Spot margin trading
   
 • Je kan margin gebruiken om derviaten te kopen (Futures margin trading)

Wat zijn derivaten?

Derivaten zijn afgeleide financiële instrumenten diens waarde gekoppeld is aan dat van een onderliggend goed zoals een cryptomunt, aandeel of edelmetaal. Het stelt gebruikers in staat om een positie te openen op het onderliggend goed zonder dat goed effectief te kopen. Wil je liever 2000 kg zilver kopen en bij je thuis bewaren of een financieel contract openen waarbij je een positie hebt ter waarde van 2000 kg zilver? 

Je hebt 3 soorten derivaten: Futures, opties en swaps. In deze tutorial leggen we enkel futures uit omdat deze het makkelijkste zijn om te begrijpen en om mee te beginnen. 

Een voorbeeld:

Regulier : Je koopt één bitcoin aan op 20.000$, na een jaar verkoop je jouw bitcoin aan 40.000$. Je hebt nu 20.000$ winst.

Future : Je opent een positie ter waarde van één bitcoin op 20.000$, na een jaar verkoop je jouw positie aan 40.000$. Je hebt nu 20.000$ winst.

De ervaren crypto daytrader zal gebruik maken van margin trading omdat het hem nog één groot voordeel geeft: het laat hem toe om ook winst te maken als de prijs omlaag gaat, dit wordt shorting of shortselling genoemd en wordt verder in dit artikel besproken.

Wat is Margin?

Wanneer men spreekt over margin dan bedoelt men het onderpand dat de trader moet neerleggen om garant te staan voor het aangegane risico van het gebruikte financiële instrument.

Net zoals je bij een lening bij de bank ook een bepaald bedrag zelf moet neerleggen.

Er wordt op de meeste platformen ook een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten margin.

Wat is initial margin?

De initial margin, initial equity of margin requirement is een andere benaming voor het bedrag dat je moet inzetten als onderpand bij het openen van een trade met leverage. 

Wat is maintenance margin?

De maintenance margin is de margin noodzakelijk om een trade met geleend geld open te houden, het is een soort van extra verzekering voor de crypto exchanges die bepaalde derivaten aanbieden. Deze term wordt altijd uitgedrukt in percentage vorm.

De interne berekening of je genoeg maintenance margin hebt gebruikt jouw resterende bankroll, de evolutie van jouw positie, de kosten van het sluiten van de trade, de kosten van de lening en de evolutie van andere posities die je open hebt.

Als trader hoef je hier niet rechtstreeks rekening mee te houden, je moet gewoon altijd rekening houden met het prijspunt waar de margin call gebeurt.
 

Wat is een Margin call?

Een margin call gebeurt wanneer de maintenance margin vereiste hoger is dan het resterende kapitaal op jou rekening. Bij een margin call wordt jouw positie automatisch gesloten omdat deze te fel naar de verkeerde richting is gegaan. 

Dit fenomeen is beter gekend onder een andere naam, forced liquidation.

Iedere genomen trade op de marginmarkt heeft een liquidatie prijs om de lening veilig te stellen en ervoor te zorgen dat jij nooit een margin schuld op kan lopen. De liquidatie prijs moet je gelukkig niet zelf berekenen maar kan je duidelijk zien na het openen van je positie en naderhand op de prijsgrafiek zelf.
 

Wat is een margin wallet?

Als je wilt starten met margin trading moet je eerst cryptomunten in je margin wallet stoppen. Hiervoor gebruik je voornamelijk bitcoin en in sommige gevallen ether of tether. Die cryptomunten kan je het beste kopen op een crypto exchange zoals Bitvavo en vervolgens doorsturen naar je margin wallet van Bitfinex.

Iedere nieuwe Bitfinex gebruiker kan 3 crypto wallets openen bij de creatie van zijn account: een exchange wallet voor het kopen en verkopen van cryptomunten, een funding wallet voor het uitlenen ervan en een margin wallet om te traden met leverage.
 

Wat zijn margin funding kosten?

Margin funding kosten zijn de kosten van de lening die je dagelijks moet betalen om de lening open te houden. Hoe hoog die kosten precies zijn verschilt van dag tot dag. Platformen waar je margin funding moet betalen gebruiken een P2P lending programma, de leningen komen dus niet van het platform zelf maar wel van andere investeerders die hun cryptomunten beschikbaar maken voor leverage traders door mee te doen aan het lending programma.

Lees ook : 11 manieren om geld te verdienen met Bitcoin en altcoins.

Je kan rekenen dat je dagelijks gemiddeld tussen de 0.01 en 0.05% margin funding moet betalen op het geleende bedrag. Dit betekent natuurlijk ook dat jij zoveel kan vragen als je zelf meedoet aan het lending programma van het platform. Bitfinex heeft veruit het meest geavanceerde portaal om aan margin lending te doen.
 

Wat is margin lending?

Margin lending is jouw cryptomunten beschikbaar stellen voor leverage traders. Jij leent jouw cryptomunten uit en in ruil krijg je hiervoor dagelijks interest. Je kan zelf kiezen hoe lang de lening mag duren en aan welke dagelijkse interestvoet dit gebeurt. Via deze methode kunnen passieve investeerders tussen de 5 - 15% interest maken per jaar. 

Die interest krijg je trouwens niet in Dollars of Euro’s maar wel in de cryptomunt die je beschikbaar stelt. 

Op gespecialiseerde margin exchanges zoals Bybit hebben we ook nog twee andere margin termen die we moeten bespreken: isolated en cross margin.
 

Wat is Isolated margin?

Als je een positie opent met de optie “isolated margin” aangevinkt dan wilt dat zeggen dat je positie niet in verbinding staat met het resterend bedrag op je account. Wanneer je positie geliquideerd wordt verlies je enkel je initial margin.
 

Wat is cross margin?

Als je een positie opent met de optie “cross margin” aangevinkt dan wilt dat zeggen dat je positie wel in verbinding staat met het resterend bedrag op je account. Wanneer je positie geliquideerd wordt verlies je behalve je initial margin ook het resterende bedrag in je account. 

Bij cross margin zal er automatisch 100x leverage gebruikt worden als je bankroll dit toelaat.

Bij het leverage trading van cryptomunten op Bybit kan enkel de cryptomunt die je gebruikt hebt om de positie te openen, gebruikt worden om aan cross margin te doen. Als je een positie opent met bitcoin (BTC) als onderpand kan je dus niet ook je ether (ETH) verliezen.

Wat is leverage?

Wanneer men spreekt over leverage dan bedoelt men de ratio van de lening ten opzichte van het onderpand. Hoeveel geld je kan lenen hangt af van het platform dat je gebruikt en het pair dat je handelt, op sommige pairs kan je tot wel 100:1 leverage gebruiken. 

In het Nederlands wordt dit ook wel hefboomeffect of hefboom lening genoemd.

Voorbeeld 5:1 (5x) leverage

We kopen voor 1000 dollar bitcoin aan op de spot markt van Bitfinex. We moeten in deze situatie zelf 20% van het hele bedrag inleggen. 200 dollar is onze initial equity en de overige 800 dollar wordt ons geleend. 

Voorbeeld 50x (50:1) leverage

We kopen voor 10.000 dollar aan ether futures op Bybit. Wij moeten hier slechts 2% van het hele bedrag als onderpand voorzien. 200 dollar is onze initial equity en het resterende kapitaal wordt geleend. 

Long vs Short

De margin markt van cryptomunten werkt natuurlijk op een andere manier dan de reguliere markt. 

Wanneer je verwacht dat de prijs zal stijgen dan moet je kopen en ben je “Long”. Om de trade te sluiten zal je vervolgens terug moeten moeten verkopen en zo je totaal op 0 brengen.

Wanneer je verwacht dat de prijs zal dalen dan moet je verkopen en ben je “Short”. Om de trade te sluiten zal je vervolgens terug moeten kopen en zo je totaal op 0 te brengen.

Het “rare” aan deze markt is dus dat je kan cryptomunten en contracten kan verkopen zonder ze eerst te bezitten. Dit is mogelijk omdat je totale aantal onder nul kan gaan. Wanneer je 10.000 contracten short gaat komt je totaal op -10.000 te staan. 

Wil je uitcashen dan zal je vervolgens deze 10.000 contracten opnieuw moeten aankopen, hopelijk aan een lagere prijs natuurlijk, het verschil in prijs betekent dan winst voor jou.

Limit order vs Market order

Een positie met leverage openen begint met het kiezen van het soort order, je hebt namelijk een manier nodig om mee in de markt te springen. De meest gebruikte orders zijn de limit en market order.

Als je een limit order plaatst wordt je positie pas geopend wanneer de koers voorbij het prijspunt van de limit order gaat. Je limit order wordt opgevuld door een market order van een andere trader en wordt altijd toegevoegd aan het orderboek.

Als je een market order plaatst wordt je positie onmiddellijk geopend met behulp van het dichtstbijzijnde limit order. Jouw market order wordt opgevuld door het verminderen of verwijderen van het limit order van iemand anders. Een market order wordt nooit toegevoegd aan het orderboek.

Bij het sluiten van een positie met leverage kan je zowel een limit als een market order gebruiken. Om het risico te beperken wanneer een trade de foute richting gaat wordt er altijd gebruik gemaakt van een speciaal soort market order.

Als je een stop of stop-loss order plaatst dan wordt je positie met behulp van een market order gesloten wanneer die de door jou opgegeven prijs raakt. De stop-loss order wordt specifiek gebruikt om het risico te beperken wanneer een trade de verkeerde richting uitgaat.

Orderkosten

Crypto exchanges verlenen hun diensten niet gratis, aan ieder limit en market order dat geëxecuteerd wordt hangt natuurlijk een prijskaartje. Hoeveel dat precies is hangt af van het platform dat je gebruikt en hoeveel volume dat je draait.

Op deze afbeelding kun je de orderkosten zien die gehanteerd worden op Bitfinex. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Maker fees zijn de kosten van limit orders.

Taker fees zijn de kosten van market orders.

Het is goed om te weten dat deze kosten berekend worden op je totale positiegrootte, niet enkel je margin.

Funding

Op gespecialiseerde derivaten exchanges zoals Bybit bestaat er ook nog funding.

Funding is het mechanisme dat ervoor zorgt dat de prijs van het derivaat zo dicht mogelijk bij de prijs van het onderliggende goed komt te liggen. Het verwezenlijkt dit door een kost te zetten op het openhouden van een long oftewel short positie.

Deze kost wordt niet betaald aan de crypto exchange maar wel aan andere traders. 

Je mag rekenen op een gemiddelde van 0.01% funding kost iedere 8 uur. Hoe verder de prijs van het onderliggende goed verwijdert ligt van het derivaat hoe hoger de funding kost zal zijn.

Bij een negatieve funding ratio betalen mensen in een short positie de funding kost aan mensen in een long positie. De prijs van het derivaat is dus lager dan dat van het onderliggende goed.

Bij een positieve funding ratio betalen mensen in een long positie de funding kost aan mensen in een short positie. De prijs van het derivaat is dus hoger dan dat van het onderliggende goed.

Een trader die altijd limit orders gebruikt en trade in de richting van de funding kan winstgevend zijn in situaties waar hij normaal break even zou eindigen.

$1610 Bonus bij Bybit

Registreer een gratis account via de onderstaande knop en kom in aanmerking voor $1610 aan bonussen. Enkel geldig voor nieuwe traders.

Registreren

Bybit

Derivaten exchange voor ervaren traders.
Makkelijk crypto derivaten traden met behulp van bitcoin of stablecoin Tether (USDt)
 $1610 Bonus ($1010 Bonus Bash - $100 Rewards hub - $500 referral program - 15% APY Balance booster)

 • Bitcoin / Ethereum / Bitcoin Cash / Chainlink / Litecoin / Tezos - Perpetual Futures
 • Slechts .075% market order kosten
 • Tot 100X leverage
Bybit affiliate offer

Voordelen van leverage trading

 • Hoe minder cryptomunten je op een exchange hebt staan hoe beter. Met behulp van leverage trading kan een trader met slechts een fractie van zijn totale kapitaal toch grote posities openen. Zo loopt hij minder risico als een exchange gehacked wordt of als hij zelf zijn inloggegevens niet goed heeft bewaard.
   
 • Een ervaren daytrader gebruikt leverage om grotere posities in te nemen in specifieke high probability situaties, situaties waar de kans op een succesvolle trade erg hoog is.
   
 • De derivatenmarkt van cryptomunten is vaak volatieler dan de gewone markt ervan, dit heeft te maken met de grotere posities die ingenomen kunnen worden en de liquidaties die gebeuren. Scalpers kiezen vaak voor leverage trading op de derivatenmarkt omwille van die momenten van extreme volatiliteit.
   
 • De mogelijkheid tot shorting, winst maken als de koers omlaag gaat.
   
 • De mogelijkheid tot shorting geeft de leverage trader ook de kans om zijn positie in cryptomunten te hedgen zonder een deel ervan te moeten verkopen. Hedgen is het geheel of gedeeltelijk afdekken van één financieel risico door het aangaan van een ander risico in tegengestelde richting.

Risico's van leverage trading

 • Hoewel een gedisciplineerd trader een hele resem aan voordelen kan verwachten door het gebruiken van leverage, kan een beginnend trader net zijn eigen doodvonnis tekenen. Door het mismanagement van zijn kapitaal in combinatie met te grote en verkeerde posities kan een leek zijn hele bankroll verliezen op een paar dagen tijd. Aangezien meer dan 90% van de beginnende traders verlies zullen maken is dit een belangrijk punt om in acht te nemen.
   
 • Wanneer je cryptomunten op een online wallet hebt staan dan loop je altijd meer risico dan als deze bijvoorbeeld op een hardware wallet zoals Trezor staan. Jij kan namelijk je inloggegevens van de exchange verliezen aan één of andere bitcoin scam en daarbij ook de toegang tot je account.

Wanneer ben je klaar om te starten met margin trading?

Zoals eerder al vermeld zullen ongeveer 90% van alle beginnende traders verlies maken, ongeacht of ze de crypto markt, de derivatenmarkt of de gewone markten kiezen als thuisbasis. 

De reden hiervoor is een combinatie van verschillende factoren: een slechte trading strategie, de verkeerde pairs traden en veruit de belangrijkste is geen risicomanagementsysteem implementeren.

Een risicomanagementsysteem implementeren betekent dat je bij iedere genomen trade ook gaat vastleggen hoeveel je maximum kan verliezen. Dit doe je door gebruik te maken van een stop-loss order, via deze order ga je automatisch uit de trade op het prijspunt dat je vastlegt.

In combinatie met het manipuleren van je positiegrootte kan je ervoor zorgen dat je nooit meer dan 5€ of 10€ verliest bij iedere trade, ongeacht hoe hoog of laag je de stop-loss order plaatst. Een beginnend derivaten trader zou nooit meer dan 10€ mogen riskeren bij iedere genomen trade.

Waar kan je aan leverage trading doen?

Leverage trading met cryptomunten heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Het is dan ook geen wonder dat ieder jaar nieuwe platformen als paddenstoelen uit de grond komen.

Als startende margin trader kan je het best beginnen bij Bitfinex. Ze hebben een groot aanbod van allerhande cryptomunten die je kan traden met margin, en ook heb je de optie om aan margin lending te doen.

Op Bitfinex kan je zonder je identiteit te valideren, 5x leverage gebruiken op de meeste pairs.

Eens je op Bitfinex het margin trading onder de knie hebt kan je overschakelen op een gespecialiseerde derivaten exchange zoals Bybit.

Hier kan je zonder je identiteit te valideren tot wel 100x leverage gebruiken.

Bitfinex Margin Tutorial

Bitfinex is een full-stack crypto exchange waar je cryptomunten kan kopen en verkopen, aan margin lending kan doen en derivaten kan traden. In deze tutorial leren we je hoe je bitcoin kan traden met margin.

Wanneer je klikt op een afbeelding in deze tutorial dan krijg je hem te zien op een groter formaat.

Stap 1 : Open een account op Bitvavo en koop bitcoin

Wil je margin traden met cryptomunten dan zal je eerst cryptomunten moeten kopen.

Een nieuwe gebruiker op Bitvavo moet geen transactiekosten betalen op de eerste 1000€ aan cryptomunten.

In ons artikel Investeren in bitcoin leggen we je precies uit hoe je een account aan moet maken en moet beveiligen.

Open een account, valideer je identiteit, beveilig je account en koop bitcoin aan.

 

 

Stap 2 : Open een account op Bitfinex

Bitfinex is een full stack crypto exchange waar je cryptomunten kan kopen en verkopen, kan margin traden en aan margin lending kan doen.

Enkel als je Bitfinex gebruikt om cryptomunten te kopen moet je je identiteit valideren.

Wanneer je een account op Bitfinex aanmaakt via een link in deze tutorial dan zal je 5% korting krijgen op je transactiekosten.

Ga naar de instellingen van je account en zet 2FA aan.

Download "Google Authenticator" via de app store op je smartphone, scan de QR code van Bitfinex en vul daarna het 6 nummerig wachtwoord in.

 

Stap 3 : Open een margin wallet op Bitfinex

Ga naar de homepagina van Bitfinex

Klik op "Wallet" rechts vanboven en selecteer "Deposit"

Genereer het adres van je margin wallet.

Kopieer het adres om te gebruiken op Bitvavo.

Stap 4 : Stuur bitcoin naar je Bitfinex margin wallet

Open Bitvavo en ga naar:

account.bitvavo.com/currency/btc/withdraw

Vul het margin adres van Bitfinex in.

Klik op doorgaan.

Cryptomunten versturen van de een exchange naar de ander kan even duren. De transactie moet namelijk vastgelegd worden op de blockchain.

 

Stap 5 : Ga naar het trading venster

Ga naar de homepagina van Bitfinex

Bekijk links het trading venster.

Name : Naam van de cryptomunt

Last : De laatste gehandelde prijs

24H : Verschil in prijs ten opzichte van 24u geleden

Vol : Volume

Stap 6 : Filter op Margin

Margin trading kan niet op eender welke pair.

Door op "M" te filteren zie je enkel de pairs waar je margin op kan gebruiken.

Klik op het sterretje achter het pair om deze als favoriet te bestempelen.

Stap 7 : Kies het juiste pair om te traden en ga naar het order venster.

Hier kunnen we eindelijk onze positie openen.

Klik op "Margin" rechts vanboven in het order venster.

Hierdoor verandert de "Exchange Buy" knop naar "Margin Buy".

We openen als voorbeeld een long positie ter waarde van 0.04 bitcoin. 

We doen dit met behulp van een market order door op “Margin Buy” te klikken. 

Wij maken winst als de prijs stijgt.

Stap 8 : Plaats een stop loss order

Een stop loss order is het belangerijkste order voor nieuwe traders.

Zonder het controleren van ieder potentieel verlies, kan je nooit winstgevend zijn op lange termijn.

Zit je in een long positie dan plaats je je stoploss onder je entry en selecteer je Margin Sell.

Zit je in een short positie dan plaats je je stoploss boven je entry en selecteer je Margin Buy.

Stap 9 : Plaats een take profit order

Een take profit order is een limit order met als doel winst veilig te stellen.

Je kan zelf kiezen hoeveel take profit orders je gebruikt, en hoe groot iedere is.

Wanneer je take profit even groot is als je initiële order dan ga je op dat punt uit de trade.

Is je take profit groter dan je initiële order dan ga je van "Long" naar "Short" of omgekeerd.

 

Stap 10 : Bekijk de prijsgrafiek en controleer alle orders

 1. Take profit order, Limit order, ter waarde van 0.02 bitcoin op 18799$.
   
 2. Entry, Market order, Huidige Profit/Loss ratio van + 0.21%, ter waarde van 0.04 bitcoin op 18321$
   
 3. Stop loss order, Market order, ter waarde van 0.04 bitcoin op 18147$

 

Dit is het einde van de Tutorial. Nu is het aan jou.

Succes!

Deel deze pagina met vrienden of collega's

Of praat erover in onze crypto community

 

Gerelateerde artikels